Yangın Kapısı alırken dikkat!

Yangın Kapısı alırken dikkat !…


 

Yangın kapısı alırken dikkat edilmesi gerekli olan bir sürü nokta vardır bunlardan en önemlileri ya da önemli olduğunu düşündüğümüz 3 noktayı sizler ile paylaşmak isteriz;

 

1. Yangın kapısı alırken öncelikle 60 – 90 -120 derece yangına dayanıklı olmasına ve bu konuda TSE olmadığı için en azından bir üniversite onaylı olduğuna emin olduğunuz yangın kapılarını almanızı öneririz. Günümüzde yönetmelik gereği mecburi olan yangın kapıları bir çok imalatçı tarafından üniversite onaylı olarak satılırken aynı zamanda merdiven altı diye tabir edilen üretim yapan firmalarda bulunmaktadır.

 

 2. Yangın kapılarını takması için anlaştığınız firmaya adet belirterek sipariş vermemeye çalışın. 90 x 205 ebatlarında ya da 100×210 ebatlarında standart olarak belirtilen kapıları ölçü almadan uygulama bölgesine getiren kapı firmaları maalesef var. Bu yüzden de uygulama bölgesinde çok zaman kapıyı uydurabilmek için kırma işlemi yapılmaktadır. Yani aslında yapmanız gereken önce kapı yerlerinin ölçülerini aldırıp siparişi sonrasında vermeniz.

 

 3. Panik bar ve kilitli/kilitsiz kolların kalitesi de bu bağlamda çok önemli bir kıstastır. Bazı panik bar ve kollar belirli bir açma kapama sayısı kadar ömre sahiptir. Yani Panik bar ve kol takımınız ne kadar kaliteli olursa dolayısı ile kapınızın ömrüde o kadar uzun olur.

 

 

BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK’ de ise yangın kapılarına değinilmiş olan bazı bölümlerde aşağıdaki gibidir.

Yangına Karşı Dayanıklılık: Bir yapı bileşeni ya da elemanının yük taşıma, bütünlük ve yalıtkanlık özelliklerini belirlenen bir süre koruyarak yangına karşı dayanmasıdır.

Yangın Duvarı: İki bina arasında veya aynı bina içinde farklı yangın yüküne sahip hacimlerin birbirinden ayrılması gereken durumlarda, yangının ilerlemesini ve yayılmasını tanımlanan süre için durduran düşey elemandır.

Yangın Güvenlik Holü: Kaçış merdivenlerine yangının ve dumanın geçişini engellemek için yapılacak yangın güvenlik holleridir.

Yangın Kapısı: Bir yapıda kullanıcılar, hava ya da nesneler için dolaşım olanağı sağlayan, kapalı tutulduğunda duman, ısı, alev geçişine belirli bir süre direnecek nitelikteki kapı, kapak ya da kepenktir.

Yangın esnasında kapanması gereken yangın kapıları ve diğer açıklıkları kapatma amaçlı cihazları normal halde açık durumda tutan elektromanyetik kapı tutucu ve benzer cihazların serbest bırakılması..